sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Legea privind protecţia animalelor mai mult face rau cainilor si nu numai…

De cand s-a lasat frigul, cainii au devenit mai agresivi mai ales intre ei. Nu exista zi/noapte in care un caine sa nu fie atacat de o haita si muscat, iar acesta sa nu poate face altceva decat sa schelalaie.

Eu sunt o iubitoare de animale, mi se par niste fiinte fenomenale, cu gingasia lor a parte, cu frumusete, cu splendoare, indiferent ce fel de animal este. Daca as avea casa cu curte mi-a placea sa am 2 caini si 1-2 pisici. Tocmai de aceea, pentru ca le iubesc, nu pot sa iau acum sa tin in apartament niste animale pe care sa le chinui. Si nici pe care sa le abandonez pe strada. Tocmai de aceea mi se pare o utopie legea din Romania privind protecţia animalelor. Parte din ea e ok. Dar hai sa privim mai departe. Daca vrei sa faci ceva, apoi fa-o cum trebuie. Cum protejeaza cainii de foame, de chinuri, de boala aceasta lege? Sa nu uitam de cei care au cate un picior beteag, care au raie, infectii, puroi, tumori. In emisiunile de pe canalele straine, unde au ca subiect protectia animalelor, am vazut ca au un sistem bine definit si gandit din fiecare punct de vedere..

Un animal, de ex, un caine, este ridicat, apoi analizat d.p.d.v. medical, daca se face bine, este analizat apoi d.p.d.v. comportamental sau psihic pentru a se determina daca poate fi adoptat, adica sa nu prezinte tendinte de agresivitate. Daca trece si acest pas, urmatorul este de a fi plasat intr-un centru specializat. Daca se depaseste termenul de aproximativ 30 de zile si nu este adoptat, cainele va fi eutanasiat, la fel cum se intampla daca nu trece testele anterioare. Deci sistemul isi face toata datoria, scapa animalul de un stapan rau sau il ia de pe strazi, il ingrijeste, daca daca nu are sanse de adoptie nu o sa-i dea drumul pe strazi si nici nu o sa-l inchida pentru toata viata lui intr-o cusca, luand astfel sanse unui alt caine care ar putea fi vindecat si adoptat, dar nu se poate ca nu ajung banii.

Da, sa tii cainii in adaposturi costa si o gramada de bani, dar este si o implicatie psihica mare asupra animalului. Si ce faci cu cei de pa strazi? Nu-ti mai permiti sa-i aduni si sa-i faci bine, dandu-i apoi spre adoptie. Ba, mai mult, vad ca totusi tot apar pui, de care nimeni nu se ocupa sa-i castreze, ei vor creste mari, vor fi chinuiti, vor musca la randul lor si vor face alti pui.

Afara de asa zisa "protectie" a cainelui, care in Romania nu-l protejeaza cu adevarat pana la capat si nu pe toti, sa nu uitam ca pe primul loc ar trebui sa fie oamenii si copii, care nu au nicio vina. Sa nu uitam de cazul fetitei mancate de caini in Constanta, sau de batranii gasiti mancati de caini pe campuri? In 2008 au fost muscate 12.500 de persoane, sustin specialiştii Centrului Antirabic din Bucureşti.

Concluzie: Multi bani cheltuiti pentru a tine cainii pe viata in adaposturi, mult mai multi caini sunt in afara adaposturilor si sufera (sunt muscati, calcati de masini, loviti, au infectii, tumori, labe rupte, raie etc), sufera de foame, frig, canicula si sunt si peste 10.000 de oameni pe an care sunt muscati. De ce nu am instaura si noi, ca in tarile cu o vechime in acest domeniu, moartea prin eutanasiere a cainilor care nu sunt adoptati intr-o perioada de...? De accea spun ca o parte a acestei Lege care "priveste protectia animalelor" se opreste inainte de a-si finaliza studiul de caz pe realitate, punand in vicisitudine multe animale, dar si oameni.

Deci, daca este sa facem ceva, hai sa facem cu cap si sa o ducem pana la capat. Nu doar sa pozam in mari protectori ai animalelor, dar sa facem treaba pe jumatate, celalata jumatate lasand-o pe seama destinului. Daca tarile civilizate si mai puternice dpdv financiar, cu o istorie mult mai veche in acest domeniu, au adoptat eutanasierea, inseamna ca au avut motive reale. Analizati-le, ca sa protejati cu adevarat animale!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu